“We beperken ons doelbewust tot recreatief aan sport doen”
KatjarisuChrisSucaetTORHOUTSE SCHAATS- EN SKEELERCLUB KATJARISU BESTAAT SINDS 1975 EN TELT 120 HOOFDZAKELIJK JEUGDIGE LEDEN
De Torhoutse schaats- en skeelerclub Katjarisu bestaat sinds 1975 en fungeert sinds 1992 als vzw, een zilveren jubileum. Het gaat de vereniging voor de wind, want ze telt 120 leden, waarvan liefst 70 procent jonger dan 18 jaar. “We beperken ons doelbewust tot recreatief aan sport doen”, zegt voorzitter Chris Sucaet. “Zo dienen we niemand uit te sluiten en moet niemand aan de kant blijven staan.”
DOOR JOHAN SABBE

Torhoutenaar Chris Sucaet (62) is voorzitter van de vzw en wordt bijgestaan door ondervoorzitter en jeugdcoördinator Ivan Rabaut, secretaris Paul Dedeyne en penningmeester Annelies Vanwalleghem. De 91-jarige pionier Henri J aecques is erevoorzitter.

ZOWEL BINNEN ALS BUITEN

Katjarisu promoot het schaatsen en het skeeleren, twee aanverwante sporten. “Onze club is lid van de federatie Gezinssport Vlaanderen met als doel de gezinnen te doen bewegen”, zegt Chris Sucaet. “We tellen 120 leden, waarvan 40 % van buiten Torhout en liefst 70 % jonger dan 18 jaar. Ons jongste actieve lid is 6 jaar en onze oudste skeelerrijder en ferven-te schaatser telt 84 lentes. Het overgrote deel van onze leden beperkt zich tot skeeleren, maar we bieden aan iedereen ook de mogelijkheid om te schaatsen.” “Het is een bewuste keuze om ons tot recreatie te beperken. Zo hoort iedereen erbij, ook wie wat minder talent voor sporten heeft. De eerste en laatste drie maanden van het jaar schaatsen we. Dat ge-beurt enkele keren per maand op zaterdag op de schaatsbaan Finlandia in Gullegem en op de over-dekte 400 meter ijsbaan in Breda.
Dat we naar Nederland uitwijken, is het gevolg van het gebrek aan een degelijke ijsbaan in België. Het skeeleren gebeurt in maart, oktober, november en december binnen in de Torhoutse zaal De Mast, telkens op donderdag van 18 tot 20 uur. Vanaf begin april tot eind september skeeleren we buiten op de 480 meter lange polyvalente baan van het Torhoutse sportstadion. Op voorwaarde dat die er droog bijligt, want we nemen geen risico’s inzake de veiligheid. Dat gebeurt op maandag- en donderdagavond van 19.30 tot 21 uur voor de gevorderden en op woensdag en vrijdag van 17.30 tot 18.30 uur en op donderdag van 18.30 tot 19.30 uur voor iedereen zonder onderscheid. Tijdens die initiatie lenen we voor onze leden gratis skeelers uit, plus de nodige valbescherming. We hebben 150 paar skates in voorraad — van
maatje 25 tot maat 48. We beschikken over ervaren en ge-schoolde trainers. Ondervoorzitter Ivan Rabaut is als licentiaat lichamelijke opvoeding en gewezen LO-lector van de lerarenopleiding Vives Torhout onze hoofd-trainer en jeugdcoödinator.”

NIEMAND UITSLUITEN

Over de huidige toestand van de polyvalente skeelerbaan op het Torhoutse sportstadion is Chris niet helemaal tevreden. “Ze is aan een nieuw asfaltlaagje toe, want we merken almaar meer putjes op en dat is gevaarlijk. Ook het onderhoud kan beter: de baan wordt te weinig geborsteld. Sowieso benadeelt het stedelijke subsidiereglement voor sportclubs onze vereniging, omdat we heel wat niet-Torhoutse leden tellen. Zo lopen we toelagen mis. Nochtans zijn de niet-Torhoutenaren niet onbelangrijk, want terwijl hun kroost bij ons komt sporten, gaan papa en/of mama meer dan eens shop-pen in het stadscentrum.” Wat Chris zo aantrekkelijk vindt aan skeeleren? “Iedereen kan de-ze sport op een veilige manier aanleren en dit met zijn eigen tempo. Zowel jong als oud, beginner als gevorderde, kan skeeleren tegen heel democratische prijzen.
We sluiten in geen geval iemand uit. Ook mensen met een beperking en zij die het financieel minder breed hebben, zijn van harte welkom. Bij ons loopt alles op wieltjes en mag je al eens een scheve schaats rijden (lacht). Beginners zetten best hun verstand op nul en hun blik op oneindig. Als ze geconcentreerd blijven, zullen ze de techniek van het skeeleren snel onder de knie krijgen en hun grenzen verleggen.”

DROMEN VAN EEN IJSBAAN

Jaarlijks organiseert Katjarisu jeugdkampioenschappen skeeleren, waaraan iedereen gratis kan deelnemen, ook niet-leden. Dat gebeurt in combinatie met een uurrit voor gevorderden. “Daarnaast organiseren we toertochten en leuke randactiviteiten, zoals een verkleedpartij ter gelegenheid van Halloween”, vervolgt Chris Sucaet. “Mijn grote droom op het vlak van het schaatsen is dat er in de regio ooit een overdekte 400 meter ijsbaan zou komen, wat in Torhout nooit gelukt is. Ook hoop ik stilaan een opvolger als _voorzitter te vinden, zodat de toekomst van onze bloeiende club verzekerd kan worden.”

artikel Katjarisu in KW