Willy Caboor uit de Brielwegel in Maldegem wordt in mei 85 jaar, maar hij blijft de sportoverwinningen vlotjes binnenhalen. In het Duitse Inzell werd hij kampioen bij de 85-plussers op het internationale ‘Masters Speed Skating Sprint Classics’-tornooi. Ook in het fietsen en skeeleren wil hij nog altijd de beste zijn. “Er is maar één ding dat ik niet graag doe: verliezen”, knipoogt de man.

Rustig van de oude dag genieten, in de zetel voor de televisie, is niets voor Maldegemnaar Willy Caboor. Hij is net terug uit Duitsland en won daar gouden medailles in de categorie 85+ voor de twee maal 500 meter en de twee maal 1.000 meter sprint. “Omdat er niet zoveel deelnemers waren, mochten de categorieën 80+ en 85+ samen schaatsen, maar ik heb het toch gehaald”, vertelt Willy Caboor trots zijn verhaal. “Ik train eigenlijk nooit op de lange baan, want dat kan enkel in Eindhoven of Breda. Ik train vooral de shorttrack in het Boudewijnpark van Brugge. Schaatsen op een lange baan doe je met andere technieken en je gebruikt je spieren helemaal anders. Ik verwachtte niet zo veel, dus ben ik extra trots op mijn gouden medaille.”

Caboor is al zijn hele leven lang sportief. “Ik schaats al van toen ik nog een kleine jongen was”, vertelt Willy. “Toen hadden we nog strenge winters en kon je als kind bijna elke winter op de meersen in Maldegem schaatsen. Met competitieschaatsen ben ik gestart in de winter van 1963. Dat was een bitterkoude winter. Ik werkte toen in de bouw, en ik herinner mij dat we toen dertien weken thuis zaten omdat er niet kon gemetst worden. Toen ben ik voor het eerst in clubverband beginnen schaatsen. Ik ben in mijn jonge jaren zelfs nog Belgisch kampioen geworden. In 1986 heb ik ook deelgenomen aan de Elfstedentocht in Nederland. Ik ben toen als eerste niet-Nederlander over de eindmeet geraakt. Ik heb thuis een kast vol trofeeën. Schaatsen is een sport apart, maar ik heb het altijd zeer graag gedaan.”

Je kan het volledig artikel lezen op de website van Het Laatste Nieuws.

Ex-Belgisch kampioen Willy Caboor is winnen nog niet verleerd (verschenen in HLN – 17 feb 2018)