FAQ, oftewel veel voorkomende vragen, waar we trachten een antwoord op te geven

Mag ik iemand die geen lid is meebrengen om te schaatsen of te skeeleren?

Ja dat kan zeker. Wat het schaatsen betreft kan die persoon aan groepstarief schaatsen i.p.v. €3,- voor onze leden. Voor het skeeleren mag hij of zij dit éénmalig gratis komen proberen.

Clubmail ontvangen ?

Gelieve steeds het correcte e-mailadres op te geven (meerdere adressen zijn mogelijk) en ons te verwittigen bij wijzigingen. Vermijdt een overvolle mailbox zodat je steeds onze mails kunt ontvangen. Via het contactformulier kunt u ons bereiken om wijzigingen door te geven of om zich uit te schrijven.

Tegemoetkoming mutualiteiten ?

Bij de meeste mutualiteiten kun je een tegemoetkoming bekomen. Zelfs nog voor het vorig jaar indien nog niet opgevraagd bij een andere club of sportkamp. De nodige documenten moeten ons wel worden bezorgd en bij veel mutualiteiten kan je die documenten zelfs via het internet opvragen.

Hoe wielen onderhouden ?

Wielen slijten onevenredig af.  Door de wielen regelmatig te wisselen kun je de slijtage min of meer plannen.  Dit kun je doen volgens het onderstaande schema.

Wiel 1 & 3 van de linker skate wissel je met wiel 3 & 1 van de rechter skate, idem voor wiel 2 & 4.

Hoe lagers onderhouden ?

Skeelers hebben onderhoud nodig. Met name lagers kunnen behoorlijk vuil worden. Het is aanbevolen om niet op nat wegdek te rijden omdat de lagers dan nat worden, vervolgens slecht drogen en er roest kan ontstaan. Een wiel heeft 2 lagers en een spacer. De spacer verdeelt de druk en houdt de lagers op hun plaats.

Hoe hou ik mijn lagers schoon ?

  • Haal de wielen uit het frame: Gebruik goed passende imbussleutels om ze los te draaien en leg de wielen in de volgorde zoals ze gemonteerd waren.
  • Maak de lagers aan de buitenzijde schoon.
  • Haal het eerste lager uit het wiel met bv. een imbussleutel, het andere lager kun je met je vinger er uit duwen.
  • Maak de lagers schoon.
  • Als de lagers schoon en droog zijn moeten ze weer gesmeerd worden met PFTE spray.
  • Vervolgens alles terug monteren.

Wat betekent ABEC ?

De ABEC waardering geeft aan met welke precisie een lager gemaakt is. Een ABEC 5 lager is nauwkeuriger gemaakt dan een ABEC 3 lager, maar minder nauwkeurig dan een ABEC 7. De ABEC waardering zegt niets over de kwaliteit van een lager, een nauwkeurig gemaakt lager van slecht materiaal kan ABEC 7 zijn en toch niet lang meegaan. Een goed onderhouden lager van een redelijke kwaliteit, is al snel beter dan een slecht onderhouden toplager.

Tegenwoordig zien we een opkomende trend van keramische lagerkogels. Deze blijken minder aan slijtage onderhevig en zijn minder gevoelig voor vocht (regen) dan de normale kogeltjes van gehard staal.

Top